Kiváló minőségű brandy

Brandy

A brandy egy szőlő- vagy más gyümölcsalapú párlat, amit erjesztett gyümölcsléből desztillálnak. Nevét az angol „brandywine” (égetett bor) szóból kapta. Általában tölgyfahordóban érlelik, ami gazdag, meleg tónust és komplex ízvilágot kölcsönöz neki. A brandy gyakran desszert után vagy hosszú beszélgetések mellé fogyasztandó ital. A különleges itóka sokféle formában létezik, attól függően, hogy melyik országból származik és milyen alapanyagból készül. Franciaországban például a konyak (Cognac) és az armagnac a legismertebb típusok.

Az egyik legnépszerűbb, de sokaknak meglepő módon, nem a francia eredetű ital a finomabb, hanem a Görögországból származó Metaxa. Bár technikailag nem tiszta brandy, hanem egyedi ital, ami égetett szesz, bor és gyógynövények keverékéből áll, mégis ebbe a kategóriába sorolják. A Metaxa jellemzője az aranyszínű megjelenés, bár vannak sötétebb, hosszabb ideig érlelt változatok is. Ízvilága lágyabb, gyümölcsösebb és fűszeresebb, mint a klasszikus brandy fajtáké. Érdemes megkóstolni!