Mit lehet tenni a boka dagadás ellen?

Boka dagadás

A járás a megszokott hétköznapokban alapvető fizikai funkció. Amikor valamilyen oknál fogva ez nehezen megy, akkor tudja csak igazán értékelni az ember az egészségét. Számtalan probléma jöhet szóba annak okán, hogy valaki korlátozottá válik a mozgásában. A boka dagadása az egyik ezek között, amire meglepő módon nemcsak az idős korosztály tagjai hajlamosak. Mindenképpen különbséget kell tenni aközött, ha ez a jelenség alkalmanként történik, például különböző trauma kapcsán.

Egy sérülés könnyedén oda vezethet, hogy megduzzad a boka, de ez bizonyos helyzetekben krónikus jelleggel, rendszeresen visszatérő problémává válhat. Ilyenkor szóba jön a nyirok ödéma, mélyvénás trombózis, vesebetegség, májproblémák, ízületi bántalmak. Csak alapos kivizsgálás keretében derülhet ki a pontos háttér, ezért ezt nem szabd halogatni. Ami a tüneteket illeti, azok csökkentése mielőbb kezdetét kell vegye.

Boka dagadásnál így segíthet a gyógytorna. Néha a túlerőltetés, máskor éppen ellenkezőleg, a túlkímélés az, ami gondot jelenthet. Mindegyikre megfelelő kezelés a speciális mozgásterápia. Néha ezt a gyógytornász szakember manuális módon végzi, máskor pedig a páciens feladata ezt megtenni. Amit egyértelműen elérhetsz a gyógytornával, az a keringés javítása, az ízületek, izmok megerősítésese. Amennyiben a vér és a nyirok jól tud keringeni a végtagban, akkor a vizesedés esélye csökken. Gyakran kialakulhatnak bizonyos gátak, nyomások, amelyek megakadályozzák a testnedvek hatékony keringését és ez vezet a duzzanatok kifejlődéséhez.

A célirányos gyakorlatok rendszeres ismétlésével az ödéma megszűnik és a duzzanat elmúlik. Itt még nincs vége a munkának, mert tenni kell azért, hogy ez újból ne tudjon kifejlődni. A gyogytornaszom.hu weboldal szakemberei örömmel várják a jelentkezésedet személyes vagy online felmérésre. Felesleges húzni az időt, főként akkor, ha a pihentetés nem segít a boka dagadás megszüntetésében és a rendszeresen visszatérő állapot a mozgásodat nagyban korlátozza, állandó kellemetlenséget okozva. Van hatásos megoldás!