A békés kapcsolathoz fontos a válási mediátor

Mediáció

Amikor a házastársi kapcsolat már menthetetlen, de mindkét félben megvan a hajlandóság arra, hogy a sérelmeik ellenére megmaradjon a béke, gyakran keresnek meg olyan szakembert, aki segít a vitás kérdések egyengetésében. Talán a válási mediátor a leginkább megfelelő ezekre a feladatokra. Sok kérdést kell eldönteni, amire a válófélben lévő pár nem biztos, hogy képes megtenni.

Váláskor mindig bonyolódnak a viszonyok, mert sok kérdés vár tisztázásra. Ilyenkor mindig kell egy olyan személy, aki pártatlanul tudja látni a dolgokat, sőt, épp az a feladata, hogy egyik fél pártjára sem álljon.

Természetesen mindenki emberből van, így a válási mediátor is, de éppen az jelenti a profizmust ilyen esetekben, hogy kívül tud maradni még akkor is, ha magánszemélyként egyik vagy másik félnek ad esetlegesen igazat bizonyos kérdésekben. Sokan összetévesztik, illetve nem tudják pontosan, hogy a válási mediátornak nem békéltető feladata van.

Amikor a házasságon kívül üzleti kapcsolat is kötötte a jelenleg épp kapcsolatukat megszakítani akaró párt, akkor kényes és diszkrét kérdésekben kell egyensúlyt teremteni az ilyen típusú üzleti mediáció során. Egyrészt cégen belül, de az üzleti partnerek felé is. Mindenki kíváncsi és bármennyi jóakarat is van az emberekben, amiről tudjuk, hogy nincs mindig így, az üzleti bizalom elveszítése nagyon sokba kerül minden cégnek.

Hogyan kommunikálják le a kapcsolat felbomlását és miként legyen minél kisebb a kár annak ellenére, hogy az életközösség felbomlik? Az üzleti világ nem szereti a kényszeres töréseket, nem reagál jól rá, tehát nagyon fontos ilyen esetben az üzleti mediáció ahhoz, hogy minél inkább megőrzésre kerüljön a cég egysége, bárki is viszi tovább.

Ha pedig a válás miatt eladásra kerülne a cég, akkor is minél inkább meg kellene őrizni a már kialakult és jó működő üzleti kapcsolatokat. Minden szempontból fontos tehát az üzleti mediáció mind a cég külső, mind belső kapcsolatok miatt. Az itt dolgozók minél kisebb törést élnek meg, annál zökkenő mentesebb lesz a munka az elkövetkező időszakban.