A sport mediátor szerepe a problémák megoldásában

A mediátor fontos szerepe

Napjainkban, Magyarországon a sport kiemelt ágazati jelentőséggel bír, viszont sok olyan hivatalos háttere van, amelyekben szinte elkerülhetetlen a konfliktusok kialakulása. Ezekben az ügyekben szakszerű segítséget tud nyújtani egy sport mediátor. Ennek főleg azért is van a sport területén nagy jelentősége, mert a sportolók teljesítményére és a versenyekre való felkészülésében negatív hatással lehetnek a nézeteltérések.

A mediációnak fontos szerepe lehet ezek rendezésében, ahol nyugodt, harmonikus körülmények között tudják a felek megbeszélni az adott problémákat. Ehhez nyújt megnyugtató hátteret a sport mediátor személye, aki felkészült, tapasztalt szakemberként képes hidat építeni a két fél között. Problémás esetekben minél előbb kézzel fogható megoldásra van szükség, hogy a sportoló folytatni tudja a felkészülést és a karrierjére koncentrálhasson. A sport mediátor olyan problémákban is tud megoldást találni, mint a szerződésekből eredő jogviták, átigazolás során fakadó nézeteltérések vagy a csapattársak közötti konfliktus.

Természetesen az élet más területein is adódhatnak megoldásra váró viták, mint például a munkaügyi kérdésekben. Ilyenkor is érdemes leülni egy kényelmes irodában, ahol munkaügyi mediátor jelenlétében a munkáltató képviselője és a munkavállaló megvitathatják a kényes kérdéseket. Ezek a nézeteltérések kialakulhatnak munkahelyi baleset után, felmondáskor, bértárgyalások során, illetve egyes átszervezések kapcsán. Abban viszont a legtöbb esetben egyetértenek a résztvevők, hogy senkinek nincs szüksége évekig elhúzódó munkaügyi perekre, amelyeknek kimenetele bizonytalan és a feleknek akár évekig járniuk kell a bíróságra.

A munkaügyi mediátor segítségével ez szinte mindig elkerülhető és sikerül olyan egyezségre jutni, ami kedvező vagy legalábbis elfogadható a munkáltatónak és a munkavállalónak is. Olyan problémák megoldásában is tud megoldást nyújtani egy jól képzett munkaügyi mediátor, mint a munkáltató és a szakszervezet érdekegyesítéséből származó konfliktusok vagy egyes munkaszervezésből adódó megoldatlan problémák.