Az automata öntözőrendszer előnyeiről bővebben

automata öntözőrendszer

Sok helyen a kert locsolása még mindig manuálisan történik, holott léteznek már ennél modernebb és hatékonyabb megoldások is. Sokaknak már be sem kell mutatni az automata öntözőrendszer számos előnyét. A korszerű berendezés legfontosabb célja, hogy a kertben a lehető leggazdaságosabban és leghatásosabb módon pótolja a felmerülő vízhiányt.

Gyakran ezt a természetes csapadék egyenetlen eloszlása és az optimálishoz képest jelentősen kisebb mennyisége teszi szükségessé. Nyilván az automata öntözőrendszer nem csupán erre képes. Kétségtelen, hogy a legfontosabb feladata, hogy a kertben lévő növényzetnek a legoptimálisabb vízellátást biztosítsa, ami alapvető szükséglete minden élő vegetációnak.

Ahogy a neve is mutatja, az automata öntözőrendszer emberi beavatkozás nélkül végzi el a munkát. Ennek köszönhetően az állandó fenntartási munkái közül a leginkább időt igénylő feladatot látja el. Nem meglepő hát, hogy sokan ezt a megoldást választják. A 21. századi ember fontosnak tartja a szabadidejét, illetve figyel a fenntarthatóságra és a pénz ésszerű felhasználására. Mindezek pedig sokakat arra sarkallnak, hogy a kert locsolását ekképp oldják meg.

Hogyan történik az öntözőrendszer telepítés?

Amikor a locsolórendszer megépítéséről van szó, a kertmester munkáját nagymértékben befolyásolják az építési körülmények. Az öntözőrendszer telepítés néha egy készülő kertben kell történjen. Ha a termőföld már szét van terítve, akkor a locsolórendszer kialakítását egyszerre végzi el a szaki.

Olyan tényezők szólhatnak ekkor közben, mint például a burkolók, kőművesek vagy egyéb szakemberek haladása, akik valamilyen formában a kertben, kerten kell dolgozzanak. A kiásást követően leszereli az öntözőt, majd letemeti és beállítja azt a mester.

De hogyan történik az öntözőrendszer telepítés, ha a termőföld még nincs beterítve? Ekkor marad az úgynevezett száraz megoldás, amikor is a szórófejeket a végleges szintre kis földkupacokkal állítja be. Az ilyen telepítések után szinte elkerülhetetlen az elemek újabb elrendezése, beállítása, majd indítása.