Hasznos szempontok a zománcos edények kiválasztásakor

zománcos edények

Az, hogy milyen legyen a leves főzéshez használt fazék, az étel receptjétől, az összetevőktől, az adagok számától és a főzés módjától függ. A klasszikus hús- vagy zöldségleves elkészítéséhez a zománcos edények alkalmasak. Az anyag mellett, fontos szerepe van a térfogat meghatározásának is. Ezt egy univerzális képlet segítségével lehet kiszámítani, ami szerint 1 liter levest kell 1 főre számolni.

De nem szabad elfelejteni azt sem, hogy egy exta 0,5–1 litert kell hagyni az étel habjának, valamint a forralás és keverés kényelme szempontjából is. A zománcos edények közül, a legnépszerűbb levesesfazék méret a 3,5-5 liter. Ha nagy családnak főzünk vagy több napra készítünk, ennek megfelelően növelhetjük a térfogatot.

Akkor is érdemes nagyobb lábast használni, ha méretes húsdarabokat vagy egész baromfit főzünk a levesben. Ami a formát illeti, a folyékony ételek főzéséhez közepesen magas zománcos edényeket kell használni. Ez fontos a hab eltávolítása, az összetevők hozzáadása, a keverés és a folyamat figyelése szempontjából.