Mire szolgál a dilatációs hézag?

Szakszerű kivitelezés

Amikor létrehozunk egy építményt, annak megtervezésekor rengeteg olyan tényezőt kell számításba vennünk, amelyek befolyásolhatják a munkavégzés folyamatát vagy a már elkészült alkotást.

Ezeknek egyike az időjárás állandó változása, ami hatással van az anyagok reakcióira. Napjainkban, a betonnal való építkezés során a dilatációs hézag fontos szerepet kap, ami a hőmérséklet növekedésekor vagy csökkenésekor elegendő helyet biztosít az anyag tágulásának és összehúzódásának.

Ez a speciális rés nélkülözhetetlen ebben az esetben, hiszen a hiánya idő előtti repedéshez, töréshez vezethet. A dilatációs hézag kitöltésére különféle fugákat alkalmazhatunk, amelyek sokkal puhábbak és rugalmasabbak, mint a beton.

Padlók esetében felpúposodást okozhat a rés hiánya vagy nem megfelelő mérete, javításuk pedig komoly összegbe is kerülhet. A dilatációs hézag tömítése történhet acélból készült dilatációs profilok segítségével is, így az elkészült építmény vagy burkolat nem igényel folyamatos karbantartást és a rések újrafugázását.