A bojler bekötés megfelelő ismereteket és szerszámokat igényel

bojler bekötés

Számos egyszerűbb villanyszerelési munka elvégezhető minimális szakértelem és a megfelelő szerszámok birtokában, de a használati melegvíztárolók beszereléséhez már többet kell tudni. A bojler bekötés sem túl komplikált azonban, de itt az elektromos árammal való munka mellett, ismerni kell a vízszerelői alapokat is. Amennyiben ez adott, a bojler bekötés is megoldható házilag, a megfelelő körültekintés mellett. Az első lépés az ideális hely kiválasztása, ami a biztonsági tényező mellett, esztétikailag sem mellékes. A munkálatok elkezdése előtt áramtalanítani kell a hálózatot. Az áramot a bojlerhez mindenképp a megszakító kapcsolón keresztül kell bekötni, mivel ezzel megelőzhető a rövidzárlat okozta, akár halálos kimenetelű baleset bekövetkezte.

A bojler bekötés esetén, a hálózati kábelek keresztmetszete is lényeges az ideális áramellátás céljából. A villanybojlerek installálása egyszerűbb, mint a gázzal működő változatoké, ez utóbbiak beszerelését mindenképp szakemberre kell bízni, itt ugyanis az égési melléktermékek elvezetésére szolgáló kémény milyensége is számít. A klasszikus bojler bekötés magában fogalja a vízmelegítő és tároló tartály biztonságos rögzítését a falhoz, esetleg a mennyezethez, az elektromos kábelek és egyéb elemek megfelelő módon és megfelelő helyre való bekötését, akárcsak a vízvezetékre való rácsatlakoztatást, körültekintően és alaposan elszigetelve, hogy az esetleges vízcsepegés ne következhessen be a későbbiekben sem.

Az átlagos háztartások energiaigénye az elmúlt évtizedekben jelentősen megnövekedett, a hagyományos olvadó biztosítékok már nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat. Napjainkban szükséges egy minőségi és jól kialakított biztosítéktábla létrehozása, úgy a családi házak, mint az üzlethelyiségek és irodák esetében, a korszerűsítés és a magasabb fokú biztonságos áramhasználat céljából. A korszerű biztosítéktábla FI relékkel van ellátva, ezek szükség esetén manuálisan is visszakapcsolhatóak. Ezek akkor kapcsolják le a hálózatban az áramot, amikor a feszültségkülönbség meghaladja az adott értékhatárt.

A bekötése kizárólag a törvényi előírással való összhangban történhet! A biztosítéktábla cseréje nem oldható meg házilag, mindenképp a megfelelő szaktudás és jogosultságok birtokában lévő szakemberre kell bízni a munkát, hiszen elegendő egyetlen apró hiba és máris veszélybe kerülhet az emberi élet, miközben komoly anyagi kár is keletkezhet. Amikor látszólag indok nélkül kikapcsol a biztosítéktábla, megeshet az is, hogy bővíteni kell a kapacitását, mert a rendszer nem bírja el több nagyfogyasztó egyidejű intenzív működését.