A kockázaelemzés hasznos dolog?

Kockázatelemzés

A tűzvédelmi és munkavédelmi oktatás sok munkavállalónak csak egy kötelező és unalmas óra a munkaidőből, amit végig kell ülni minden évben. A kockázatelemzés sok munkaadóból hasonló vagy még rosszabb reakciót vált ki.

Kötelező eleme a munkavédelemnek, így aki egy kicsit is odafigyel a törvényekre, az elkészítteti, kifizeti, majd a legtöbben elfelejtik. Pedig a kockázatelemzés több mint hasznos, akár életeket is menthet, ha a leírtakat megfogadják.

A kockázatelemzés dokumentumában leírtak néha egészen egyszerű, hétköznapi dolgok, amelyeket a legtöbb esetben könnyű orvosolni. Számos munkahelyi veszélyforrás alapja ugyanis a lustaság, a nemtörődömség.

Földön kígyózó kábelkupacok, a nyomtató tápegysége mellett tárolt papír, a titkárnő mögötti szekrényen tárolt 20 kilós szerződéskupac, a menekülési útvonalra kitolt iratmegsemmisítő és még sorolhatnám. Ezek azok a dolgok, amelyekre a kockázatelemzés felhívja a figyelmet. Valljuk be, egy kis odafigyeléssel sokkal biztonságosabbá lehet tenni a munkahelyet.