A manuálterápia 3 legnagyobb előnye

manuálterápia

A manuálterápia, mint ahogyan a neve is erre utal, kézzel végzett diagnosztikát és kezelést jelent. Számos előnye van ennek a kezelési típusnak, talán mégis az a legnagyobb, hogy segít helyreállítani a test mozgékonyságát. Ez a manuálterápia egyik legnagyobb előnye.

Olyan hatékony kezelési módszerről van szó, ami jelentősen enyhítheti a fájdalmat, és a szakember minden esetben egyéni megközelítést alkalmaz, a páciens állapotának figyelembevételével. A budapesti Gyógytornászom rendelőben mindig egy részletes állapotfelméréssel kezdődik a kezelés.

Nagyon jó szakemberek praktizálnak itt, akik garantáltan segíteni tudnak rengeteg mozgásszervi problémán. Sok területen alkalmazzák a manuálterápiát, például nyaki, háti, derék, keresztcsonti és vállízületi fájdalmak megszüntetésére. Továbbá, használják még ízületek funkciójának javítására, mozgáskorlátozottságának oldására, illetve az ízületek statikájának helyreállítására.

Olyan túlerőltetési problémák ellen, mint a tenisz- vagy golfkönyök is eredményesen alkalmazható a manuálterápia. Ennél a fajta kezelésnél a terapeuta saját testének mechanikus energiáját használja. Előkészítő lágyrész kezelési masszázsfogásokat, izomenergiát alkalmazó, izompálya oldási, postizometriás relaxációs, dinamikus mobilizációs és manipulációs technikák segítségével állítja helyre a tartó és mozgató rendszer harmóniáját.

A módszer részét képezi a trigger pont terápia is, vagyis az izomban vagy a kötőszövetben kialakult csomók feloldása. Tulajdonképpen kívül nem láthatóak ezek a csomók, de nyomásra nagy fájdalmat okozhatnak. A manuálterápiának több típusa létezik (Barvicsenko-, Dorn-, Maitland-, Bowen-, Mulligan-féle), de mindegyik kizárólag gyógytornával együtt hatékony.

A kezelés elmaradhatatlan része az önterápia is, amire azért van szükség, hogy stabilizálhassuk a kezeléssel elért állapotot, és meg tudjuk azt hosszútávon is tartani. Ennek érdekében a páciensnek tanácsos otthon végeznie a manuálterapeuta által adott feladatokat, megadott ismétlésszámmal és gyakorisággal.