Egy csipet Ausztráliát hoz az otthonokba az eukaliptusz

eukaliptusz

Az Ausztráliában őshonos növény természetes élőhelye a szavannák. Bokrot vagy fát képez az eukaliptusz, a természetben meglehetősen magas, akár a 10 métert is elérheti. Kérge durva, vörös vagy barna színű, levelei 12 cm hosszúak és kékesszürkék.

Tavasszal fehér virágok jelennek meg rajta, amelyek mentol illatot árasztanak. Az eukaliptusz aromanövény, amit elsősorban a belégzésre szánt illóolajjal és a frissítő édességekkel azonosítunk.

Ugyanakkor gyönyörű dísznövény is, amit jellegzetes formájú és színű, dekoratív levelei miatt, gyakran használnak vágott zöldek formájában csokrokhoz. Lakásban, az erkélyen vagy a teraszon cserépben való termesztésre is alkalmas, sőt, egyes fajok még a kertben a földben is jól érzik magukat.

Bár a természetben meleg éghajlaton találhatóak, magyar éghajlati viszonyok között konténeres termesztésben is előfordulnak. Egyes eukaliptusz fajok még a jelentős, 0 fok alatti hőmérséklet csökkenést is elviselik, de ez a földben nevelt növényekre vonatkozik, a cserépben nevelteket nem szabad télire kint hagyni.