Felszíni és süllyesztett kötődobozok

kötődoboz

Az elektronikai munkálatok utolsó láncszemét a kapcsolók és aljzatok telepítése jelenti. Annak érdekében, hogy azok védve legyenek a külső hatásoktól, úgynevezett kötődoboz kerül beszerelésre, aminek a fő célja a kábelcsatlakozások védelme.

Az általuk végzett feladat rendkívül fontos és felelősségteljes, ezért a megvásárolt kötődobozoknak garantálniuk kell a minőséget és a megbízhatóságot. Ezen kívül, a dobozban elrejthetjük az elektromos kábeleket, így a belső tér esztétikus és rendezett lesz. Jelenleg a piacon felszíni és süllyesztett modellek közül választhatunk. Az előbbieket úgy helyezik el a falban, hogy láthatóak és könnyen hozzáférhetőek legyenek. Ezért elsősorban olyan helyeken használják, ahol a kivitel esztétikája nem elsődleges fontosságú.

Ez a feltétel lakóépületekben ritkán teljesül, így a felszíni modellek sokkal gyakrabban fordulnak elő ipari épületekben vagy nem látható helyeken. A süllyesztett kötődobozok a vakolatban vannak elrejtve. A beszerelésük egy kicsit több munkát és megfelelően kialakított lyukak pontos kimérését igényli.