Fotovoltikus szerkezetű naperőmű

Naperőmű

Két lehetséges felhasználási módja van a napenergiának. Az egyik, amikor a naperőmű hőenergiát termel, a másik, amikor közvetlenül villamos energiává alakul. A hőenergiává alakítás meleg vizet biztosít, amit gyakran fürdővíz előállítására használnak vagy a fűtés kiegészítésére, valamint melegházak működtetésére.

Különösen sok déli országban lehet látni a háztetőkön elhelyezett kollektorokat, amelyekben vízcső kanyarog. Ehhez nem is szükséges naperőmű, hiszen a meleg víz közvetlen módon felhasználásra kerül.

Azonban, amikor elektromos energiává kell alakítani, a helyzet valamivel összetettebb. Ilyen esetekben vezetékekre és tároló akkumulátorokra van szükség, hogy a naperőmű által megtermelt energiát közvetlenül a fogyasztókhoz juttathassák vagy a hálózatba kerüljön, ahol szükség szerint kerül továbbításra.

Manapság a háztartások egyre több villamos energiát fogyasztanak, még akkor is, ha a háztartási berendezések egyre korszerűbbek és energiatakarékosabbak. Ez azért van így, mert a berendezésekből egyre több sorakozik fel minden otthonban.