Hogyan kell szuvidálni?

szuvidáló készülékek

A professzionális főzési módszerek hosszú ideig elérhetetlenek voltak az átlagembernek. A szuvidáló készülékeknek hála már nem csak az éttermek kiváltsága a szuvidálás módszere. De miről is szól egész pontosan ez a rohamtempóban terjedő és hihetetlenül népszerű eljárás? Elsősorban arról, miszerint egy egész más nézőpontból tekintünk az ételeink alapanyagaira. A magyar konyhára különösképp jellemző, hogy előnyben részesíti a tradicionális megoldásokat és még mindig másodlagos az egészség kérdése.

A bő zsiradékban történő sütés vagy épp a magas hőmérsékleten való főzés során éppen azoktól az értékes tápanyagoktól szabadítjuk meg az ételt, amelyek a szervezetünknek valóban hasznosak lennének. A szuvidálás pontosan erre a problémára nyújt ínycsiklandozó megoldást. A módszer lényege, hogy az alapanyagokat légmentesen lezárt tasakban, vízbe helyezve állandó hőmérsékleten főzzük, a szokottnál jóval hosszabb ideig. Ez első hallásra rendkívül egyszerűnek tűnik, ám az ördög ezúttal is a részletekben rejlik.

Egyrészt óriási figyelmet kell fordítani a szükséges hőfokra, ami mindig forráspont alatti kell legyen. Jellemzően 50 °C és 85 °C között az ideális, ez azonban attól is függ, épp milyen terméket szuvidálunk. Sokkal rémisztőbbnek hat a főzési idő, ami kirívó esetben akár 3 nap is lehet. De miért is érdemes ennyit bajlódni, milyen előnyökkel jár ez a módszer pontosan? Nos, az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően, az alapanyagokban található tápanyagok nem vesznek el, ennek köszönhetően nemcsak egészségesebb ételek készülnek így, de sokkal ízletesebbek is.

Ráadásul a szuvidálás csak ránézésre bonyolult módszer, hiszen egy speciálisan erre a célra kifejlesztett gép segítségével csak az indításkor van ránk szükség, onnantól kezdve automatikusan megy végbe a folyamat anélkül, hogy be kellene avatkoznunk. A végeredmény pedig minden esetben egy ízekben gazdag, ugyanakkor egészséges étel. Arra azért készüljünk, hogy a szuvidálást is tanulni kell, de bőven megéri a ráfordított időt és energiát.