Hogyan zajlik a xanthelasma eltávolítása?

xanthelasma eltávolítása

Gyakran lehet hallani azt a megállapítást, hogy a dolgok szorosan összefüggenek egymással. Ez különösen igaz a szervezet működésére. A betegségek okai és a tünetek néha lényegesen elválnak egymástól, ezeknek pedig mindig jó utánajárni. A modern tudomány esélyt kínál arra, hogy a jelenségek felderítése megtörténjen. Bár tény, hogy itt is vannak olyan szürke területek, amelyekre még nincs konkrét magyarázat. Ilyenkor többnyire a genetikára fogják a problémát. Ettől függetlenül, amikor valami eltérés jelentkezik a megszokottól, akkor érdemes máris szakemberhez fordulni.

Egyértelműen így van ez a xanthelasma kifejlődésénél. Ez egy jól látható, külső ránézésre esztétikai probléma. Többnyire a szemhéjak és a szempillák környékén jelentkezik egy sárgás elszíneződésű kinövés. A jelenség hátterében bármilyen meglepő, de zsíranyagcsere rendellenességek húzódnak meg. Ez kiterjedhet még pajzsmirigy, diabétesz, hiperlipidémia okozta problémákra. A máj és egyéb szervesek sem működik megfelelően, tehát ezt a tünetet megtapasztalva, érdemes belgyógyászati vizsgálatokra is elmenni minél hamarabb.

A xanthelasma eltávolítása a zsírcsomók műtéti kimetszésével történik, helyi érzéstelenítésben. Miért fontos ez? Általában esztétikai okokból. Sajnos nem mindenki alkalmas a kezelésre, amit szem előtt kell tartani. A súlyosbodást megelőzheti, ha mielőbb szakemberhez fordul a páciens és teljes kivizsgálásban vesz részt. Leginkább hölgyek érintettek a problémában, de esetenként férfiaknál is előfordulhat. A műtét során helyi érzéstelenítéssel valósul meg a csomók eltávolítása, viszonylag egyszerű és gyors eljárás során.

Amit muszáj figyelembe venni, hogy ez csak a tünet kezelése. Ha ennek ellenére valaki nem vizsgáltatja ki magát kellő mértékben, akkor annak súlyosabb következményei lehetnek. Ilyenkor még szerencse, hogy a szervezet jelez valamilyen formában. Budai Szemészeti Központ szakemberi rutinosak a xanthelasma eltávolításában, így a végeredmény nem fog csalódást okozni. A további részletek megismerhetőek a budaiszemeszet.hu weboldalon és jelentkezni is lehet itt többféle szűrővizsgálat elvégzésére.