Mi a fehérjék feladata?

fehérjék

A makromolekulákat a szervezet építőköveinek is nevezik, hiszen biztosítják a test építéséhez feltétlenül szükséges anyagokat. A fehérjék óriási szerepet játszanak az elpusztult hámsejtek pótlásában. Nagymértékben megtalálhatóak az állati eredetű tápanyagokban, mint például a hús, a hal, a tej, a tojás.

A rendszeres pótlásuk kiemelt fontosságú, mivel az izomnövekedésen túl, az immunrendszer normál működéséhez is hozzájárulnak. A hormonok képződését is segítik, sőt, ellátják a szervek közötti szállító feladatokat. A fehérjék ezen kívül lehetővé teszik azt, hogy a szervezet a fertőzésekkel és a sérülésekkel szemben hatékonyan legyen képes felvenni a harcot. További előnyeik közé sorolható, hogy hozzájárulnak az enzimek aktivitásához, ami elengedhetetlen a test kémiai reakcióihoz.

Aki rendszeresen sportol, annak még nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a pótlásra. A szervezetben nincsenek protein raktárok, így az izomzat megtartása érdekében, a fehérjék bevitele elengedhetetlen. Az ételeken kívül, táplálékkiegészítők formájában is fogyaszthatóak.