Milyen funkciót tölt be a Motta tamper?

motta tamper

Egy igazán finom espresso elkészítéséhez precizitás és kitűnő alapanyag szükséges. A Motta tamper olyan segédeszköz, amire minden baristának szüksége van. Otthoni és kávéházi felhasználásra egyaránt alkalmas. Az eszköz nélkül szinte lehetetlen minőségi espressot készíteni.

A használata során kettős funkciót lát el. Elsősorban elosztja a szűrőtartóban lévő őrleményt, második fázisban pedig összenyomja azt. Az elosztásra annak érdekében van szükség, hogy egyenletesen tömörítse össze a karban található kávét. A Motta tamper által létrejött tömörítés pedig azért lényeges, mert megfelelő ellenállást biztosít az esetenként több, mint 8 bar nyomással érkező víz ellen. Ha a tömörítés nem tökéletes, akkor a folyadék idő előtt, vagyis túl hamar fog átfolyni a kávépogácsán, aminek következtében nem oldódik ki megfelelően az összes aroma.

Ellenkező esetben nem folyik át a víz az őrleményen. A Motta tamper kiválasztásakor mindenképpen a kávéfőző karjának az átmérőjét kell figyelembe venni. Ezt az úgynevezett tömörítőt akár a webáruházakból is megrendelheti.