Milyen műtéttel kezelhető a kúszóhályog?

műtéti beavatkozás

A köztudatban a szemet érintő rendellenességet, a kúszóhályogot gyakorta azonosítják a szürkehályoggal. A valóságban a két betegségnek nincs semmi köze egymáshoz. A kúszóhályog egy kisebb műtéti beavatkozással korrigálható. De mi is pontosan ez a látószervi megbetegedés, mitől alakulhat ki és van-e a mód a megelőzésére? Nos, a kúszóhályog, orvosi elnevezéssel a pterygium (görög eredetű szó, szárnyat jelent) betegség alatt a kötőhártya elváltozását értjük.

A szaruhártya irányába, jellemzően az orrhoz közeli oldalról, a megvastagodott, húsossá váló kötőhártya szárny-szerűen folyamatosan „kúszik”, ami egy ideig „csupán” esztétikai problémát jelent, de ha nem kezeljük, akár a látásélményt is ronthatja. A kúszóhályog az esetek többségében csak az egyik szemet érinti, de kialakulhat mindkét oldalon is. A tapasztalatok azt mutatják, a szóban forgó felszínes szembetegség elsősorban azoknál a személyeknél jelenik meg, akik sok időt töltenek odakint a szabadban és folyamatosan erős UV sugárzásnak vannak kitéve.

A statisztikai adatok világosan rámutattak arra, hogy az egyenlítőhöz közel lévő országokban a kúszóhályog gyakrabban fordul elő, mint az északi országokban. A két nem képviselői közül inkább a férfiakat érinti. Szerencsére a betegség egy kisebb műtéti beavatkozással, a fájdalommentes lézeres kezelés keretén belül teljesen meggyógyítható. Ez az apró korrekció minden olyan személynek ajánlott, akinek a szárnyszerű elváltozás rontja a látásélményét.

Ez az esetek döntő többségében kockázatmentes beavatkozás közel 30 percig tart. A kúszóhályog újbóli kialakulásának sajnos nagy az esélye (10-40%). Ennek oka, hogy az érintett személyek környezete, a látószervüket érintő negatív környezeti hatások (erős napfény, por stb.) nem változnak. A pterygium kialakulásának megelőzése abban az esetben lehetséges, ha komoly figyelmet szentelünk a védekezésre. A jó minőségű UV szűrős napszemüvegek rendszeres használatával, a különösen szeles helyek szigorú kerülésével már elég jó eredményeket lehet elérni.