Nem bonyolult az alvásterápia

alvásterápia

Nagyon rossz dolog a szorongás, mert előbb-utóbb megjelennek a testi-lelki tünetei és nehéz megszabadulni ettől a problémától. Általános tapasztalat, hogy nehezebb, stresszes időszakok után fáradékonyabbakká válunk, gyakran meg is betegszünk, hiába gondoltuk, hogy tudjuk kezelni a helyzetet, a szervezetünk mást mond. Van viszont egy módszer, az autogén tréning, ami a hasonló relaxációs eljárások, a szorongás enyhítésére, a tünetek megszüntetésére és az ezért felelős központi idegrendszer szabályozására irányul.

Ezt a technikát J. H. Schultz német pszichiáter dolgozta ki. Ez a test öngyógyító folyamatait elősegítő, orvosilag megalapozott módszer az autogén tréning. Ennek gyökerei visszavezethetőek a régmúltra és a pszichiáter a görög, keleti, buddhista orvoslás gyakorlataiból is merített a munkája során. A metódus részletesen megismerhető a corvinpszichologia.hu weboldalon, ahol jelentkezni is lehet az autogén tréning programjaira. Egy kemény időszak után ajánlott elvégezni ezt a tréninget, még akkor is, ha jelenleg nincsenek különösebb problémákra utaló tünetek.

Megtörténhet, hogy éppen a szorongás miatt vagy a megoldásra váró gondok okozzák, de nagyon sok ember szenved álmatlanságban manapság. Egy szakember az alvásterápia segítségével a probléma megoldásához nagyban hozzájárulhat. Persze, először meg kell bizonyosodni, hogy a probléma hátterében nem áll semmilyen testi betegség, ennek érdekében először egy orvossal tanácsos konzultálni.

Ha a gond továbbra is fennáll, akkor pszichológust kell felkeresni, aki segít az alvást megnehezítő viselkedési minták felismerésében, módosításában. De ugyanakkor az alvásterápia saját magunk által is kivitelezhető, mert ha nyugodtabbá, pihentetőbbé tesszük a környezetünket, elalvás előtt nem foglalkozunk erős, stresszes témákkal, ha rendszeresen mozgunk, késő este nem étkezünk és nem fogyasztunk alkoholt, sem kávét, illetve limitáljuk a délutáni szundikálásokat, akkor éjszaka remekül fogunk aludni. Az alvásterápia állhat meditációból, légzési gyakorlatokból, relaxáló fürdőből is, hiszen ezek is hozzásegítenek a nyugodt pihenéshez.