Szemészeti vizsgálatok: mikor érdemes szakorvoshoz fordulni?

szemész

Az évek múlásával az egészségünk is gyengül, ezt mindannyian tudjuk, mégis általában csak akkor fordulunk például szemészhez, amikor valamilyen gyulladást tapasztalunk az érintett területen, vagy ha már nem látunk tisztán. Pedig nem lenne szabad elhanyagolni a vizsgálatokat, mert később még súlyosabbá válik a gond. Több olyan helyzet is van, amikor már érdemes szemészhez (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14) fordulnia.

Időben orvosolva sok betegség kezelhető, ezért figyelni kell, mert van néhány jel vagy állapot, amit mindenképpen ellenőriztetni tanácsos. Érdemes már gyerekkorban figyelni az intő jelekre, mint a kancsalság, szemdörzsölés, sűrű pislogás. De olyankor is látásproblémára kell gondolni, ha a gyerek a tárgyak mellé nyúl, ha a rajzhoz vagy a könyvhöz túl közel hajol, esetleg nem ismeri fel a távolabbi személyeket, tárgyakat. Bizonyos betegségekkel élők számára szintén javasolt a szemészeti szűrővizsgálat.

Cukorbetegeknél a kezdeti elváltozások nem okoznak semmiféle panaszt, és azért szükséges a vizsgálat, hogy a szemfenéki probléma ne tudjon elhatalmasodni. A diabétesz gyakori szövődményei a szemfenék ereinek elváltozásai és következményes bevérzései, illetve elhanyagolt esetben a vakságot okozó érburjánzás. Szűrővizsgálaton a magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlatos évente részt venniük.

Akkor szintén szemészeti szűrővizsgálatra szükséges gondolnunk, ha ismétlődő fejfájásos panaszaink vannak, mert ezeknek a hátterében különleges vagy összetett dioptriaprobléma, illetve szemnyomás emelkedés is állhat. Még a panaszok nélküli személyeknek is tanácsos vizsgálatra menniük, ha a családjában előfordultak már szemproblémák, mint a szürke- vagy zöldhályog, rövidlátás stb. Sokan felteszik a kérdést, hogy hol érdemes elvégeztetni a szemészeti szűrővizsgálatokat? Nagyon jó döntést hoznak azok, akik a Budai Szemészeti Központ szakembereihez fordulnak. Itt szakszerűen, kellemetlenségek nélkül végzik el az analíziseket, és amennyiben szükséges, a lézeres szemműtétet is.