Hol alkalmazható a gipszkarton?

gipszkarton

Egy lakás belső felújítása, átalakítása során fontos szempont lehet a minél egyszerűbb kivitelezés, a gyorsaság és a tisztaság. Nagy segítséget nyújthat a száraz technológiával megépíthető válaszfal, burkolat vagy akár tetőtéri falazat megépítésében a gipszkarton. Az alapanyaga gipsz és kartonpapír, sokféle módon felhasználható, álmennyezetként, válaszfalként vagy akár dekorációs fal építéséhez is kitűnően alkalmazható.

A típusait a feliratuk és színük alapján különböztetjük meg egymástól. A gipszkarton megválasztásánál körültekintőnek kell lenni, figyelembe kell venni a lapok teherbírását, továbbá azt is, hogy nedvesség hatására deformálódnak.

Színük szerint az alábbi tulajdonságokkal bírnak: a fehér színű karton a standard, páraterhelése 70%, válaszfalak, álmennyezet építésére alkalmas. A zöld színű karton impregnált, 80%-os páraterhelést bír, ideális falak és födémek borítására és vizes helyiségekbe. A rózsaszín gipszkarton tűzgátló tulajdonságú, a kék színű szintén tűzgátló és emellett kiváló hangszigetelést is biztosít.