Mi az az éjszakai kontaktlencse?

éjszakai kontaktlencsék

Amikor látásjavításról van szó, akkor a legtöbben a szemüvegre, kontaktlencsére és a szemészeti műtétekre gondolnak. Pedig a látáson lehet javítani egyéb módszerekkel is, mint például az éjszakai kontaktlencse, más néven az orthokeratológiai lencse. Az éjszakai kontaktlencsék felnőtteken és gyermekeken is egyaránt alkalmazhatók. Tulajdonképpen ez a lencse alvás közben változtatja meg ideiglenesen a szaruhártya görbületét, aminek köszönhetően, napközben nincs szüksége semmiféle segédeszközre, mert élesen láthat szemüveg és kontaktlencse nélkül is.

Biztonságos, visszafordítható, nem sebészeti látásjavító megoldás, az egyedi tervezésű lencséket csak éjszakára szükséges a szemekre illeszteni annak érdekében, hogy nappal tökéletes legyen a látásunk. Speciális összetételükkel ideiglenesen átalakítják a szaruhártya felszínét, ami egy napig garantáltan tisztalátást biztosít. Gyermekek esetében az éjszakai kontaktlencse lassítja a miópia előrehaladását, de akár meg is állíthatja annak folyamatát.

Továbbá, csökkentheti a rövidlátáshoz társuló glaukóma, retinaleválás, szürkehályog, retinát érintő sorvadás kockázatát. Tehát rendkívül hasznos lehet ez a módszer mindenkinek, aki egész nap tisztán szeretne látni. Azok is kihasználhatják az éjszakai kontaktlencse nyújtotta lehetőséget, akik nem szeretnék vagy nem tudják magukat alávetni egy látásjavító szemműtétnek. A megfelelő éjszakai kontaktlencse kiválasztása történhet a Budai Szemészeti Központban, ami elérhető a fővárosban és Debrecenben.

Ide szükséges ellátogatni egy alkalmassági vizsgálatra és ha a szem anatómiája megfelel a kritériumoknak, elkészül a minta a szemről a lencse gyártásához. A páciens már a rendelőben megtanulja biztonságosan kivenni és behelyezni az éjszakai kontaktlencsét. Megtörténhet, hogy több hétig is használnia kell majd, mire eléri vele a tökéletes látásélményt. Az eredmény kialakulásának ütemét befolyásolja a dioptria, a szaruhártya görbülete és alakja is. Az éjszakai kontaktlencse kihordási ideje 1 év.