Mi okozhat szürkehályogot? Csak műtéttel gyógyítható?

Dr. Nagymihály Attila szürkehályog specialista

Szembetegség bármelyik életkorban jelentkezhet az embereknél, de a szürkehályog kialakulása a leggyakrabban időskorban történik. Természetes, hogy az érintett szakembert keres fel a problémájával és sok esetben meglepődnek azon, amit az orvos kijelent erről a betegségről. Dr. Nagymihály Attila szürkehályog specialista szerint csakis műtéttel lehet meggyógyítani a szürkehályogot. Nem létezik hatásos kezelés, sem gyógyszeres készítmény, ami visszafordítaná a folyamatot.

A szürkehályog, vagyis cataracta egy fájdalommentes, fokozatosan kialakuló kór, ami talán azért gyakori az idősebb személyeknél, mivel a látószervek az életkor előrehaladásával veszítenek a rugalmasságukból és átlátszóságukból. Azonban pontosan mégsem tisztázott az időskori szürkehályog megjelenésének oka. Ugyanakkor számos más tényező is közrejátszhat a cataracta kialakulásában, mint a helytelen táplálkozás, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, a különböző hormonális változások, valamint a szemet ért ütések vagy balesetek.

A betegség megjelenésére az is hatással van, ha a szem túl sok napfénynek van kitéve, de bizonyos kutatások összefüggést találtak a szürkehályog megjelenése és a cukorbetegség, illetve egyes gyógyszerek szedése között. Jelenleg is folynak kutatások arra nézve, hogy ennek a betegségnek van-e valamilyen genetikai eredete. Tünetei közé sorolható a homályos, ködös látás, a fényérzékenység, a színek és árnyalatok tompább érzékelése, a térlátás fokozatos romlása, a változó dioptria értékek.

Szerencsére, nem kell tűrnünk a felsorolt szimptómáknak, mert a szürkehályog műtét a világon az egyik leggyakoribb beavatkozás, amiből évente több mint 18 milliót végeznek el a szakorvosok. Érdemes dr. Nagymihály Attila szemész szakorvoshoz, szürkehályog specialistához fordulnunk, aki 25 év sebészeti tapasztalattal rendelkezik a szemműtétek területén, illetve 15 év klinikai gyakorlattal. Több mint 10 000 szemlencse/szürkehályog műtétet végzett már el a doktor úr sikeresen. Teljes bizalommal vehetjük fel a kapcsolatot a szakemberrel.