Milyen esetben kötelező az elektronikus fizetési lehetőség biztosítása?

elektronikus fizetés

Egy olyan világ a mai, ami rendkívül gyors ütemben változik. A gazdaság hihetetlen felpörgésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, bár a gyakran váratlanul érkező külső tényezők bizonyos mértékben, de igyekeznek csökkenteni a hatékonyságot. Tény, hogy jelentős átalakuláson fog a közeljövőben átesni a felépített piaci rendszer és kérdés, hogy mi lesz ennek a vége? A járványhelyzet és most a háborúval érkező korszak sok nehézséget hoz magával, amivel muszáj megbirkózni. Az emberek ugyanakkor élni akarnak és a megszokott hétköznapok teendőit végezni.

Ehhez pedig egyértelműen a termékek és szolgáltatások folyamatos áramlására van szükség. Ahhoz, hogy a különféle termékek beszerezhetőek legyenek a vállalkozóknak, először el kell érniük célközönséget, de muszáj megfelelniük a hatóságok felé ugyanúgy. A vásárlásokról pontos beszámolókat kell készíteni és a bevételről is fontos értesíteni a NAV munkatársait rendszeres időközönként. Ezt hivatottak segíteni az újabb szabályozások. A kor előrehaladásával és a bankkártyák megjelenésével az elektronikus fizetési rendszerek iránt nőtt az igény.

Mikor van ezekre szükség? Online pénztárgép használata mellett kötelező az elektronikus fizetési lehetőség biztosítása (forrás: cmo.hu). 2021. január 1 óta van hatályba ez a rendelet. Az egyszerűség és gyorsaság ilyen formában a vásárlók kényelmét igyekszik kiszolgálni. Már teljesen alapvető, hogy valakinek a pénztárcájában nemcsak készpénz, hanem egy bankkártya ugyanúgy lapul. Ezeket többnyire úgy állítják elő, hogy lehessen egyetlen érintéssel fizetni. A kisebb összegek esetén még a PIN kód megadására sincs szükség.

Természetesen ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra. A CMO rendszerek élen járnak ebben. SoftPOS, QR kód alapú fizetés, online számlázás, felhő alapú adattárolás. A számítástechnika és internet világában már sokkal összehangoltabban lehet megoldani a vásárlást és adatkezelést, ami egyértelműen előny az üzletvezetőknek és a vevőknek ugyanúgy. Nem érdemes mellőzni a kivételes rendszereket, hiszen azok a hatékonyságot hivatottak kiszolgálni minden tekintetben.