Sarokfájdalom – Mitől alakulhat ki és mit lehet tenni ellene?

sarokcsont fájdalom

Egy fárasztó, hosszú, sok járkálással egybekötött nap után nem meglepő, ha az érzi az ember, hogy fáj a sarka. Azonban ha a kellemetlenség nem múlik a pihenést követően, érdemes utánajárni a dolgoknak. Sokan kérdezték már gyógytornászoktól, hogy a sarokcsont fájdalom mitől lehet.

A fájdalom mögött számtalan minden állhat, gyakran egészen ártatlan, aggodalomra nem okot adó dolog is. Sokszor megesik, hogy egy rossz lépés, nem épp a legkomfortosabb cipő viselése, futás vagy kocogás, esetleg nagyobb túrázás után jelentkezik a zavaró érzés. A sarokcsont fájdalom legtöbb esetben hamar és magától megszűnik, esetleg egy kis pihentetés hatására.

Érthető is talán, hogy egy idő elfárad ezen testrész, hiszen a lábfej csontjai közül a legnagyobb terhet viseli magán, nap mint nap. Azonban, ha a sarokfájdalom pár nap után nem rendeződik magától és még mindig úgy érzi az ember, hogy valami nincs rendben, igenis tanácsos egy szakemberhez fordulni. Kezelés nélkül ugyanis könnyen megkeserítheti a mindennapokat.

De akkor mitől is alakulhat ki a több hétig tartó fájdalom? A legtöbbször a sarok túlterheltsége áll a kellemetlenség mögött. Főleg azokat érinti ez, akik hétköznap álló munkát végeznek. Ugye az állás során a lábfej és a sarokrész tartja a testsúlyt, a csontot körülvevő kötőszövetek, illetve a talp izmai és szalagjai fokozatosan alkalmazkodnak a terheléshez.

A huzamos ideig tartó állás bizony fokozza a sarok terhelését, illetve az sem segít a helyzeten, hogy sokan nem hordanak megfelelő kialakítású cipőt. Rengeteg esetben a gondot a sarkantyú kinövése adja. Ekkor a problémát egy a sarokcsontnál található szalag tapadási pontján kialakuló csonthártyagyulladás okozza.

Gyakran lehet hallani ekkor a Haglund sarok kórról, ami a sarokcsont hátsó-felső peremén jön létre és bármiféle nyomás esetén fájdalommal jár. A kellemetlenségek a legtöbbször a cipő viselésével jelentkeznek, ugyanis annak a sarokrésze a kinövéshez szorítja a mellette található lágy részeket. Ott van még az Albert-kór is, amikor az Achilles-ín előtt található tömlő begyullad és fájdalommal jár.