Útmutató a nyugdíj előtakarékosságok fajtáihoz

nyugdíj előtakarékosságok

Kiemelten fontossá vált manapság a nyugdíjas évekre gondolni, bár a legtöbbünknek remélhetőleg lesz állami nyugdíja, azonban ez nem kecsegtet túl jó kilátásokkal. Ezért nem árt előre bebiztosítani magunkat, például valamilyen nyugdíjbiztosítással, amiből több is létezik. Minden nyugdíj előtakarékossági formának megvannak a maga előnyei. Az első, legrégebbi, állam által is elismert nyugdíj-előtakarékossági forma az önkéntes nyugdíjpénztár, ami után jár a 20%-os adójóváírás.

Ez a módozat nem keverendő össze az állami magánnyugdíj pénztárral, ugyanis az önkéntes nyugdíjpénztár teljesen független az államtól. Érdemes jól utánajárni a témának, hiszen például a Grantis pénzügyi tanácsadó cég szakértői szerint több szemponttól függ, hogy melyik nyugdíj-előtakarékossági formát ajánlott választanunk. Célszerű felkeresni egy független pénzügyi tanácsadót, aki pártatlanul hasonlít össze különféle alternatívákat. De addig is jó tudni, hogy például a nyugdíjbiztosítás egy relatíve új előtakarékossági módozatnak számít.

Viszonylag hamar tett szert nagy népszerűségre Magyarországon ez a forma. Ebből két típus különböztethető meg, a hagyományos biztosítási alapon nyugvó és a befektetési egységeken alapuló. Egyúttal olyan életbiztosítás is a nyugdíjbiztosítás, ami nemcsak elhalálozáskor, hanem betegség vagy baleset okán is fizet. Így azok a személyek, akik amúgy is szerettek volna életbiztosítást kötni, jól járnak a nyugdíjbiztosítással. A harmadik, állam által is elismert előtakarékossági forma a nyugdíj előtakarékossági számla.

Sokkal rugalmasabb a fent említett formáknál, viszont jóval nehezebb lehet a fenntartása. Nem a költségekben kell keresni a nehézségek okát, hiszen mi választjuk ki, hogy mekkora összeget és mikor fizetünk be. A probléma itt az, hogy mindent a biztosítottnak kell kezelnie, még az értékpapírok vásárlását és eladását is. Emiatt ez a módozat csak azoknak ajánlott, akik valóban értenek a pénzügyekhez és szívesen adminisztrálják a nyugdíj előtakarékossági számlájukat.